Publikationer

Hallonodling i norr

Den yrkesmässiga odlingen i Norra Sverige är idag i princip obefintlig. Enligt Jordbruksverkets trädgårdsräkning från 2017 fanns det noll hektar yrkesmässig hallonodling i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Genom ökade kunskaper, bra odlingsteknik, lämpliga sorter och marknadsföring har hallonodling stora möjligheter att bli ett alternativ eller nischgröda för odlarna i norr. Dessa odlingsbeskrivningar kan bidra med ökad kunskap riktad till yrkesodlare med mål att öka den odlade arealen i norr och stärka konkurrenskraften för odlarna.

Hitta ditt sätt – Kost, hälsa och miljö i NO-undervisningen

Upprinnelsen till denna text är ett samarbete mellan Norrbottens hälsostrategi, Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat och Lärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet. Meningen är att texten ska fungera som ett kunskapsunderlag och som en inspirationskälla för blivande och verksamma lärare som ska behandla området kost och hälsa.

Frilandsgrönsaker i norr – odlingsbeskrivningar 2020

Odlingsbeskrivningarna riktar sig till etablerade grönsaksodlare, lantbrukare som vill komplettera sin odling med grönsaker men också till nybörjare som vill börja odla grönsaker. Detta är en uppdaterad version av rapporten “Frilandsgrönsaker i norr – odlingsbeskrivningar” som publicerades första gången 2008/2009. Skriften kompletteras med fördel av årligen uppdaterade sortrekommendationer och rekommendationer om växtskyddsmedel som tillhandahålls och uppdateras årligen av Jordbruksverket.

Samhällsplanering: Planeringsunderlag för brukningsvärd jordbruksmark i Norrbotten

Kommunerna har ett stort ansvar för hur nyttjandet och förvaltandet av jordbruksmarken ser ut. Översiktsplanen är kommunens verktyg för hur mark och vatten skall användas långsiktigt och hur bebyggelse och infrastruktur skall utvecklas i den fysiska planeringen. Målet med en översiktsplan kan vara att den både skall fungera som kommunens vision om mark- och vattenanvändningen, ett handlingsprogram och vara ett styrdokument vid beslut som rör planering, bygglov och resurshushållning.

Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi (2016–2020)

Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat, jobbades fram under 2015. Samverkande aktörer var Länsstyrelsen i Norrbotten, LRF Norrbotten, Norrbottens läns landsting och Norrbottens kommuner. Visionen som myntades: Mer norrbottnisk mat på tallrikarna.

Hitta Ditt Sätt – Norrbottniska kostråd

I ett samarbete mellan Nära Mat och Norrbottens folkhälsostrategi har ett norrbottniskt koncept av kostråd tagits fram. Syftet har varit att förena budskapen om en hållbar och hälsosam kost med målsättningen om en bättre folkhälsa och en hållbar samhällsutveckling i länet.

Unika möjligheter för livsmedelsproduktion i Norrbottens län

Denna rapport togs fram 2015 och handlar om förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Norrbottens län. Uppdraget är att ge en nulägesbeskrivning och att utifrån dessa förutsättningar lägga ett strategiskt perspektiv på framtiden och bidra till medvetna framtida beslut hos berörda organisationer. Uppdraget är inte att ge en ”sann” bild av framtiden utan att inspirera till nya utvecklingsvägar för livsmedelsproduktionen i Norrbottens län.

Utveckling av trädgårdsnäringen i Norrbotten och norra Sverige

Rapporten “Utveckling av trädgårdsnäringen i Norrbotten och norra Sverige” publicerades 2015. Rapporten är en kartläggning som genomförts på uppdrag av Hushållningssällskapet i Norrbotten och Västerbotten för att ge en samlad bild av dagens situation inom den yrkesmässiga trädgårdsnäringen i Norrbotten och de tre övriga nordliga länen Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Mervärde i bär från norr

Rapporten “Mervärde i bär från norr” publicerades år 2009 och sammanfattar aktuell kunskap inom området mervärde, inre kvalitet, i bär som vuxit i nordliga områden. Det är en sammanställning över framför allt fenoliska ämnen och vitamin C, som man kan förvänta sig att finna i vilda och odlade norrbottensbär. Ämnen som tillhör den grupp, som övergripande brukar kallas antioxidanter.