Norrbottens landskapsmåltid – från älvdal och kust
Som stolt Norrbottning är det en ära att vara här uppe och ha tillgång till alla fantastiska råvaror som vi har runt omkring oss. Simon
Start / Möt norrbottniska matproducenter
Som stolt Norrbottning är det en ära att vara här uppe och ha tillgång till alla fantastiska råvaror som vi har runt omkring oss. Simon
Min matfilosofi är att använda sig av lokala svenska råvaror i säsong, baserat på skogens skafferi och gammaldags kokkonst. En mix-match mellan nytt och gammalt.
Hållbarhet och djurhälsa är något som de jobbar på dagligen på Alviksgården.
I Svensbyn utanför Piteå finns familjeföretaget och gården Eufåria. Fårbonden Josefin Lundberg ansvarar för fårskötsel och lammproduktion av rasen Gotlandsfår.
Tack vare våra fjäll och älvar trivs siklöjan så bra just här, i ett av världens sötaste havsvattenområden. Fjällens smältvatten för med sig mineraler som siklöjan äter och detta bidrar i sin tur till rommens unika smak.
Familjen Utsi har arbetat som renskötare och matproducenter i flera generationer. Deras affärsidé är att sälja de absolut bästa renprodukterna. Hög kvalitet börjar i de bakre leden genom att ta hand om både djur och mark.
I Bondersbyn, Kalix, arbetar lantbrukaren Knut Enström på hemgården tillsammans med sin fru Jaana Alamäki Enström. De driver Kalix Ost som har både gårdsmejeri, getgård, butik, café och Bed & Breakfast.
Markus Levander och Lisa Nes är två av de många producenter som håller landsbygden och det norrländska matarvet vid liv.
I Tornedalens bördiga jordar odlas rybs, som är en oljeväxt precis som raps men som mognar snabbare. Även senap och mjölk produceras på detta moderna lantbruk.
Strax norr om Övertorneå odlar Hietala Handelsträdgård färska grönsaker och utplanteringsväxter med hög kvalitét. För att inte tala om den höga smakkvalitén.
Skatauddens Lantgård, i Lillkorsträsk utanför Älvsbyn, drivs nu av fjärde och femte generationens lantbrukare. Skataudden har både mjölk- och köttproduktion, en jordgubbsodling, och viss turism- och entreprenadverksamhet.
I det nya mejeriet mitt i byn finns Mathantverket Vuollerim AB. Där ystas mjölken varsamt för hand till ostar som belönats med priser i både SM och VM. Ostarna källarlagras ungefär ett år innan de säljs till restauranger, delikatessbutiker och direkt till kund.
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.