Möt norrbottniska matproducenter

Alviksgården

Alviksgården

Hållbarhet och djurhälsa är något som de jobbar på dagligen på Alviksgården.

Ett får

Eufåria producerar lamm, skinn och ull

I Svensbyn utanför Piteå finns familjeföretaget och gården Eufåria. Fårbonden Josefin Lundberg ansvarar för fårskötsel och lammproduktion av rasen Gotlandsfår.

Fiskar

Havets guld finns i Norrbotten

Tack vare våra fjäll och älvar trivs siklöjan så bra just här, i ett av världens sötaste havsvattenområden. Fjällens smältvatten för med sig mineraler som siklöjan äter och detta bidrar i sin tur till rommens unika smak.

En ren i vinterlandskap

Med kärlek och omsorg till renar

Familjen Utsi har arbetat som renskötare och matproducenter i flera generationer. Deras affärsidé är att sälja de absolut bästa renprodukterna. Hög kvalitet börjar i de bakre leden genom att ta hand om både djur och mark.

Getter i en hage

Kalix Ost producerar ostar utan tillsatser

I Bondersbyn, Kalix, arbetar lantbrukaren Knut Enström på hemgården tillsammans med sin fru Jaana Alamäki Enström. De driver Kalix Ost som har både gårdsmejeri, getgård, butik, café och Bed & Breakfast.

Kor i en hage

Världens nordligaste matoljeproducent

I Tornedalens bördiga jordar odlas rybs, som är en oljeväxt precis som raps men som mognar snabbare. Även senap och mjölk produceras på detta moderna lantbruk.

Tomater som växer på en tomatplanta

En grön historia vid brusande älv

Strax norr om Övertorneå odlar Hietala Handelsträdgård färska grönsaker och utplanteringsväxter med hög kvalitét. För att inte tala om den höga smakkvalitén.

En traktor som kör på en åker, fotad uppifrån

Produktion på flera ben i Lillkorsträsk

Skatauddens Lantgård, i Lillkorsträsk utanför Älvsbyn, drivs nu av fjärde och femte generationens lantbrukare. Skataudden har både mjölk- och köttproduktion, en jordgubbsodling, och viss turism- och entreprenadverksamhet.