Start / Kunskap i norr / Mat- & dryckesförädling
Jobbar du med mejeriverksamhet, mathantverk eller något annat inom mat- och dryckesförädling i Norrbotten, eller drömmer du om att starta upp egen verksamhet? Här hittar du tips och kunskap!
Eldrimner erbjuder ettårig yrkeshögskoleutbildning i mathantverk. Du lär dig att skapa produkter med smak, kvalitet och identitet. Du jobbar i huvudsak med lokala råvaror och i mindre skala. Du tillverkar produkter med respekt för naturen, djuren och människor, utan onödiga tillsatser; produkter som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande genom hela produktionskedjan.
Changemaker educations erbjuder nu en yrkeshögskoleutbildning för mathantverkare och småskaliga entreprenörer inom livsmedelsförädling med placering i Boden.
Branschriktlinjer är branschens förslag till hur livsmedelsföretag kan utforma sin verksamhet för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav och producera säkra livsmedel. De är frivilliga att följa och kan vara ett bra stöd i arbetet.
Branschriktlinjer kan se olika ut och vara olika omfattande. Oftast tar de upp hygienfrågor, men de kan även ta upp märkning. Riktlinjerna är branschens egna, men de kan bli bedömda av Livsmedelsverket och bli nationella branschriktlinjer. Det finns även EU-branschriktlinjer, som kan användas i hela EU.
På Livsmedelsverkets webbplats finns information om hur du kan använda nationella branschriktlinjer eller EU-branschriktlinjer som stöd i din verksamhet.
Vill du börja förädla jordbruksprodukter till livsmedel och skapa fler jobb på landsbygden? Då kan du söka det här förädlingsstödet. Länsstyrelsen i Norrbotten administrerar förädlingsstöd för jordbruksprodukter inom Landsbygdsprogrammet.
Region Norrbotten administrerar företagsstöd med inriktning på livsmedelsförädling. Ett stöd för dig som planerar att göra en förstudie eller investering kopplat till livsmedelsförädling.
Sametinget vill prioritera arbetet med samisk matkultur. Du kan få stöd om du förädlar rennärings-, jordbruks- och trädgårdsprodukter till livsmedel och därmed ger dem ett högre värde. Det kan förutom renköttt och vilt, handla om bär, örter, fågel, blommor och rotsaker. En förädlad produkt ger bättre förutsättningar att nå konsumenter och att hitta nya vägar ut på marknaden. Bild: Bianca Brandon-Cox
Sweden Food Arena är en nationell arena där aktörer inom livsmedelsbranschen samverkar för en innovativ, hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor. Arenan är ett resultat av regeringens Livsmedelsstrategi vars syfte är att öka produktionen, bidra till en konkurrenskraftig livsmedelskedja samt öka sysselsättningen, exporten, innovationskraften och lönsamheten samtidigt som relevanta miljömål nås. Tillsammans skapar vi en livsmedelskedja i världsklass.
Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige, i starten såväl som i vidareutvecklingen av företaget.
Smaka Sverige är Jordbruksverkets satsning på kunskap om svensk mat och dryck. Här samlar vi forskning och upplevelser för att skapa ett hållbart och innovativt Matsverige.
Spetsprojektet Lapland Culinary samlar vi de bästa smakerna från svenska Lappland. Här hittar du matkreatörerna, livsmedelsproducenterna, kockarna och deras favoritrecept.
Här erbjuds recept från det samiska köket. Målet är att bevara och sprida det samiska mathantverket.
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.