Publikationer

Jordgubbsodling i norr – odlingsbeskrivningar

Här presenteras nya odlingsbeskrivningar för odling av jordgubbar i norra Sverige, med målet att stödja utvecklingen av dessa odlingsarealer. Jordgubbar är eftertraktat och konsumenterna efterfrågar

Odlingsbeskrivning udda bär 2021

Många av de bär vi odlar idag är faktiskt vilda i Norrbotten; svarta vinbär, röda vinbär, hallon, åkerbär och havtorn. Arter som under de senaste seklen förädlats till sorter som ger högre skörd och är lättare att odla i trädgårdar och på åkern. I detta kompendium kommer några nya arter av trädgårdsbär beskrivas som växer vilt i andra delar av världen, med liknande klimat som vi har, och som under lång tid använts som livsmedel.

Hallonodling i norr

Den yrkesmässiga odlingen i Norra Sverige är idag i princip obefintlig. Enligt Jordbruksverkets trädgårdsräkning från 2017 fanns det noll hektar yrkesmässig hallonodling i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Genom ökade kunskaper, bra odlingsteknik, lämpliga sorter och marknadsföring har hallonodling stora möjligheter att bli ett alternativ eller nischgröda för odlarna i norr. Dessa odlingsbeskrivningar kan bidra med ökad kunskap riktad till yrkesodlare med mål att öka den odlade arealen i norr och stärka konkurrenskraften för odlarna.

Frilandsgrönsaker i norr – odlingsbeskrivningar 2020

Odlingsbeskrivningarna riktar sig till etablerade grönsaksodlare, lantbrukare som vill komplettera sin odling med grönsaker men också till nybörjare som vill börja odla grönsaker. Detta är en uppdaterad version av rapporten “Frilandsgrönsaker i norr – odlingsbeskrivningar” som publicerades första gången 2008/2009. Skriften kompletteras med fördel av årligen uppdaterade sortrekommendationer och rekommendationer om växtskyddsmedel som tillhandahålls och uppdateras årligen av Jordbruksverket.

Utveckling av trädgårdsnäringen i Norrbotten och norra Sverige

Rapporten “Utveckling av trädgårdsnäringen i Norrbotten och norra Sverige” publicerades 2015. Rapporten är en kartläggning som genomförts på uppdrag av Hushållningssällskapet i Norrbotten och Västerbotten för att ge en samlad bild av dagens situation inom den yrkesmässiga trädgårdsnäringen i Norrbotten och de tre övriga nordliga länen Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Mervärde i bär från norr

Rapporten “Mervärde i bär från norr” publicerades år 2009 och sammanfattar aktuell kunskap inom området mervärde, inre kvalitet, i bär som vuxit i nordliga områden. Det är en sammanställning över framför allt fenoliska ämnen och vitamin C, som man kan förvänta sig att finna i vilda och odlade norrbottensbär. Ämnen som tillhör den grupp, som övergripande brukar kallas antioxidanter.