Att äta mat från Norrbotten är en god handling
Den norrbottniska maten gör gott. För din hälsa, för naturen och för planeten. Den är bland de absolut renaste, och har kanske den lägsta klimatpåverkan i världen. Dessutom har den ett högre näringsinnehåll, tack vare de långa sommardagarna och svala, ljusa sommarnätterna.
Att äta norrbottnisk mat är en värdehandling
Våra speciella förutsättningar skapar unika smaker med unika värden. Svenska och internationella besökare är hänförda över renen, löjrommen och hjortronen. Men Norrbotten har så mycket mer mat att erbjuda från de bördiga älvdalarna och djupa skogarna.
Att äta mat från Norrbotten är en solidaritetshandling
Ju mer norrbottnisk mat du äter desto fler matproducenter får möjlighet att tillverka ännu mer ren, näringsrik mat. Fler arbetstillfällen skapas och den lokala skattekraften stärks. Du visar också solidaritet med jordklotet – här finns det gott om sötvatten och här används markerna på ett bättre sätt.
Att äta mat från Norrbotten är en motståndshandling
För 20 år sen var länets försörjningsförmåga av mat på 50 procent. Nu är den förmågan nere på 20-25 procent. Med norrbottnisk mat på tallrikarna ökar förutsättningarna för de lantbrukare som finns kvar, och fler vågar satsa på att producera mat här i norr.
Att äta mat från Norrbotten är en originalhandling
Du kan handla direkt från bonden. Inga omvägar. Inga mellanhänder. Du ser hur djuren mår, hur grönsakerna växer och hur producenten väljer sina råvaror.