Publikationer

Naturbruk i Norrbotten

Förutsättningarna för hållbar matproduktion är goda i norra Sverige. Trots det är det ärförsörjningsgraden förhållandevis låg – men skulle kunna vara betydligt högre. Dettaundervisningsmaterial vill

Företagslyftet – Ekonomistyrning

Föreläsningar om ekonomistyrning Inom Företagslyftet finns  material för produktionsutveckling att ta del av. I ERFA-grupperna fördjupar vi arbetet med de företag som är med och

En livsmedelsstrategi för jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Det övergripande målet för livsmedelsstrategin ska vara en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.

Jordgubbsodling i norr – odlingsbeskrivningar

Här presenteras nya odlingsbeskrivningar för odling av jordgubbar i norra Sverige, med målet att stödja utvecklingen av dessa odlingsarealer. Jordgubbar är eftertraktat och konsumenterna efterfrågar

Tyskland – exportguide för livsmedel

Tyskland är världens fjärde största ekonomi och Europas största. Men det är också ett land som är fragmenterat, både kulturellt och ekonomiskt, vilket skapar utmaningar

Samordnare Nära Mat 2017-2020

För att säkra igångsättningen av åtgärderna i Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020 tillsattes en samordnare under åren 2017–2020. Samordnaren har fungerat som en katalysator och nod i arbetet med att genomföra både den regionala och den nationella livsmedelsstrategin i länet.

Odlingsbeskrivning udda bär 2021

Många av de bär vi odlar idag är faktiskt vilda i Norrbotten; svarta vinbär, röda vinbär, hallon, åkerbär och havtorn. Arter som under de senaste seklen förädlats till sorter som ger högre skörd och är lättare att odla i trädgårdar och på åkern. I detta kompendium kommer några nya arter av trädgårdsbär beskrivas som växer vilt i andra delar av världen, med liknande klimat som vi har, och som under lång tid använts som livsmedel.