Digital mötesplats för lokalproducerade livsmedel
Projektet är en förstudie och syftar till att undersöka möjligheterna för att skapa en digital mötes- eller handelsplats för närproducerade livsmedel i Norrbotten.
Start / Publikationer / Sida 2
Välj ett ämne, typ eller år. Klicka på Rensa för att se alla.
Projektet är en förstudie och syftar till att undersöka möjligheterna för att skapa en digital mötes- eller handelsplats för närproducerade livsmedel i Norrbotten.
Tyskland är världens fjärde största ekonomi och Europas största. Men det är också ett land som är fragmenterat, både kulturellt och ekonomiskt, vilket skapar utmaningar
För att säkra igångsättningen av åtgärderna i Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020 tillsattes en samordnare under åren 2017–2020. Samordnaren har fungerat som en katalysator och nod i arbetet med att genomföra både den regionala och den nationella livsmedelsstrategin i länet.
I Norrbottens län arbetar 3,4 procent av de förvärvsarbetande inom de gröna näringarna jämfört med riksgenomsnittet på 2,0. Antalet som i länet arbetar i hela
Många av de bär vi odlar idag är faktiskt vilda i Norrbotten; svarta vinbär, röda vinbär, hallon, åkerbär och havtorn. Arter som under de senaste seklen förädlats till sorter som ger högre skörd och är lättare att odla i trädgårdar och på åkern. I detta kompendium kommer några nya arter av trädgårdsbär beskrivas som växer vilt i andra delar av världen, med liknande klimat som vi har, och som under lång tid använts som livsmedel.
Den yrkesmässiga odlingen i Norra Sverige är idag i princip obefintlig. Enligt Jordbruksverkets trädgårdsräkning från 2017 fanns det noll hektar yrkesmässig hallonodling i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Genom ökade kunskaper, bra odlingsteknik, lämpliga sorter och marknadsföring har hallonodling stora möjligheter att bli ett alternativ eller nischgröda för odlarna i norr. Dessa odlingsbeskrivningar kan bidra med ökad kunskap riktad till yrkesodlare med mål att öka den odlade arealen i norr och stärka konkurrenskraften för odlarna.
Upprinnelsen till denna text är ett samarbete mellan Norrbottens hälsostrategi, Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat och Lärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet. Meningen är att texten ska fungera som ett kunskapsunderlag och som en inspirationskälla för blivande och verksamma lärare som ska behandla området kost och hälsa.
Odlingsbeskrivningarna riktar sig till etablerade grönsaksodlare, lantbrukare som vill komplettera sin odling med grönsaker men också till nybörjare som vill börja odla grönsaker. Detta är en uppdaterad version av rapporten “Frilandsgrönsaker i norr – odlingsbeskrivningar” som publicerades första gången 2008/2009. Skriften kompletteras med fördel av årligen uppdaterade sortrekommendationer och rekommendationer om växtskyddsmedel som tillhandahålls och uppdateras årligen av Jordbruksverket.
Kommunerna har ett stort ansvar för hur nyttjandet och förvaltandet av jordbruksmarken ser ut. Översiktsplanen är kommunens verktyg för hur mark och vatten skall användas långsiktigt och hur bebyggelse och infrastruktur skall utvecklas i den fysiska planeringen. Målet med en översiktsplan kan vara att den både skall fungera som kommunens vision om mark- och vattenanvändningen, ett handlingsprogram och vara ett styrdokument vid beslut som rör planering, bygglov och resurshushållning.
Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat, jobbades fram under 2015. Samverkande aktörer var Länsstyrelsen i Norrbotten, LRF Norrbotten, Norrbottens läns landsting och Norrbottens kommuner. Visionen som myntades: Mer norrbottnisk mat på tallrikarna.
I ett samarbete mellan Nära Mat och Norrbottens folkhälsostrategi har ett norrbottniskt koncept av kostråd tagits fram. Syftet har varit att förena budskapen om en hållbar och hälsosam kost med målsättningen om en bättre folkhälsa och en hållbar samhällsutveckling i länet.
Rapporten Nära Mat – Klimatavtryck från Norrbottens livsmedelsproduktion presenterar statistik och data över det klimatavtryck vår produktion ger och visar på vilka möjligheter vi har att minska klimatavtrycket genom att öka konsumtionen av livsmedel som producerats i länet.
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.