6. Maten ger dig energi, näring och smak

8 anledningar att välja norrbottnisk mat

Det är oftast mer vitaminer i våra frukter och bär. Med sol dygnet runt under sommaren och svala nätter växer bären fort och blir sötare än längre söderut. Dessutom innehåller de oftast mer vitaminer och högre halter av antioxidanter vilket gör att bären och frukten blir både godare och nyttigare.
Tomater som växer på en tomatplanta

Maten ger dig energi, näring och smak

Vi har midnattssolen som ger oss långa sommardagar. Vi har svala nätter. Allt detta gör att det som odlas här blir ovanligt näringstätt, energirikt och smakrikt. Ta våra frukter, bär och grönsaker, till exempel. De långa dagarna och de svala nätter driver upp sockerhalten, som gör att bär och grönsaker från Norrbotten är både godare, mer energirika och näringstäta, med mer antioxidanter och vitaminer.

Eller titta på den norrbottniska prisbelönta vallodlingen, alltså odlingen av gräs som används till foder. Här i norr växer gräset dygnet runt under odlingssäsongen vilket gör att gräset lagrar in mer socker och kan därför ha ett högre energiinnehåll. Att odla vall bidrar dessutom inte till nedbrytning av mullförrådet i marken, utan bygger istället upp vårt kolförråd. Det är helt enkelt klimatmässigt fördelaktigt.

Vårt unika geografiska läge gör att växter kan lagra in högre andel av de ämnen som anses nyttiga. I Rovaniemi pågår flera odlingsförsök på fältstationen där man odlar olika växter och örter för hälsokoständamål.

Norrbottnisk mat främjar din hälsa

Vi vill att du ska må bra. Det har visat sig att de främsta orsakerna till dödsfall kopplade till kost är att äta för mycket salt, för lite fullkorn, för lite frukt och grönsaker, för lite nötter, frön och omega-3-fetter. Alla dessa råvaror kan vi producera, om inte i Norrbotten, så i Sverige och i Norden.

Den nordiska kosten jämförs emellanåt med den erkänt hälsosamma medelhavskosten. Likheterna är många. Genom att äta mer fullkorn, rotfrukter, frukt och bär – som vi har mycket av i Norrbotten – kan du bättra på din hälsa. Likaså om du äter potatis, vegetabilisk olja från raps och rybs, magert kött, exempelvis nötkött, renkött och lamm, samt fisk från våra egna landskap.

Det vi odlar och skördar i Norrbotten och Sverige har många fördelar men skördarna är mindre än i Europa och andra delar av världen. Därför är vår mat dyrare. Om vi ska värna våra goda odlingsförutsättningar i Norrbotten och vår rena norrbottniska mat behöver vi vara beredda att betala lite mer för matkassen.

Det är fördelningen av det som äts som är viktig. Här är den nordiska matpyramiden, som påminner om medelhavskosten. Diabetesförbundet i Finland har tillsammans med andra aktörer också jobbat fram en liknande matpyramid som de kallar ”Östersjökost”.

Fakta

  • Enligt beräkningar skulle vi kunna försörja vår befolkning med mat/näring enbart på den åkermark och de resurser vi har i Sverige. Den totala produktionen av vegetabilier och animalier från svenskt jordbruk, som kan direkt förbrukas som mat, räcker till drygt 17 miljoner människors energibehov och nästan 14 miljoner människors proteinbehov.
  • Nära Mat har tillsammans med Norrbottens folkhälsostrategi tagit fram en variant till Livsmedelsverkets ”Hitta ditt sätt”. Här kan du läsa mer om enkla sätt att äta både mer hälsosamt och närproducerat.

8 anledningar att välja norrbottnisk mat

En ko och två människor rör sig över ett jordbrukslandskap
1

Det bästa för klimatet

Norrbottnisk mat har kanske den lägsta klimatpåverkan i världen. Svensk mjölkproduktions klimatutsläpp är nästan hälften så hög som det globala genomsnittet. Korna här i norr har, tack vare god djurhälsa och sin globalt sett höga avkastning, små utsläpp av växthusgaser per kilo mjölk. Slutsatsen är att norrländsk mjölk är den klimatmässigt bästa mjölk man kan tänka sig.

En odlare håller i en gurka som växer på en gurkplanta
2

Maten är renare

Att det odlas på den här breddgraden är unikt. Våra kalla vintrar och speciella somrar gör att grödorna är friskare.

En kvinna står i en kohage och klappar korna
3

Du värnar biologisk mångfald

Vår naturbetesmark har lika stor biodiversitet som i djungeln. Utan den minskar den biologiska mångfalden, och vi får bara myrmarker och gran- och tallskogar kvar.

En stor korg med nyskördad broccoli
4

Du tär inte på jordens resurser

Det sägs att vatten är framtidens olja. I dag produceras 40 procent av världens livsmedel med hjälp av borrat grundvatten. Marker runt städer exploateras. Här i norr är allt tvärtom. Vi har en rik tillgång på sötvatten och på marker som vinner på att brukas, både för oss och resten av världen.

Kalvar i en ladugård
5

Du slipper multiresistenta bakterier

I stora delar av världen används antibiotika för att få djuren att växa snabbare. Djuruppfödaren tjänar mer pengar medan bakterier som antibiotika inte biter på sprids mellan människor. Sverige är det enda landet i världen där veterinärerna inte tjänar pengar på att förskriva antibiotika. Här används den enbart för att behandla djurens sjukdomar.

Tomater som växer på en tomatplanta
6

Maten ger dig energi, näring och smak

Det är oftast mer vitaminer i våra frukter och bär. Med sol dygnet runt under sommaren och svala nätter växer bären fort och blir sötare än längre söderut. Dessutom innehåller de oftast mer vitaminer och högre halter av antioxidanter vilket gör att bären och frukten blir både godare och nyttigare.

En ren i snö
7

Du skapar arbetstillfällen

Genom att handla lokalproducerad mat, så nära källan som möjligt, bidrar du till en hållbar cirkulär ekonomi med ökad omsättning även för andra företagare i samhället. Här vet du att medarbetarna har goda arbetsvillkor också.

Fjällko-ost från Mathantverkshuset VuollerimDelikatesser
8

Vi ökar försörjningsförmågan av mat

Den mat som kommer från Norrbotten är riktigt bra. Men vi tillverkar för lite. För 20 år sen var länets försörjningsförmåga av mat på 50 procent. Idag är den förmågan nere på 20-25 procent. Förutsättningarna för mer matproduktion finns. Bara vi handlar rätt.