Maten ger dig energi, näring och smak
Vi har midnattssolen som ger oss långa sommardagar. Vi har svala nätter. Allt detta gör att det som odlas här blir ovanligt näringstätt, energirikt och smakrikt. Ta våra frukter, bär och grönsaker, till exempel. De långa dagarna och de svala nätter driver upp sockerhalten, som gör att bär och grönsaker från Norrbotten är både godare, mer energirika och näringstäta, med mer antioxidanter och vitaminer.
Eller titta på den norrbottniska prisbelönta vallodlingen, alltså odlingen av gräs som används till foder. Här i norr växer gräset dygnet runt under odlingssäsongen vilket gör att gräset lagrar in mer socker och kan därför ha ett högre energiinnehåll. Att odla vall bidrar dessutom inte till nedbrytning av mullförrådet i marken, utan bygger istället upp vårt kolförråd. Det är helt enkelt klimatmässigt fördelaktigt.
Vårt unika geografiska läge gör att växter kan lagra in högre andel av de ämnen som anses nyttiga. I Rovaniemi pågår flera odlingsförsök på fältstationen där man odlar olika växter och örter för hälsokoständamål.
Norrbottnisk mat främjar din hälsa
Vi vill att du ska må bra. Det har visat sig att de främsta orsakerna till dödsfall kopplade till kost är att äta för mycket salt, för lite fullkorn, för lite frukt och grönsaker, för lite nötter, frön och omega-3-fetter. Alla dessa råvaror kan vi producera, om inte i Norrbotten, så i Sverige och i Norden.
Den nordiska kosten jämförs emellanåt med den erkänt hälsosamma medelhavskosten. Likheterna är många. Genom att äta mer fullkorn, rotfrukter, frukt och bär – som vi har mycket av i Norrbotten – kan du bättra på din hälsa. Likaså om du äter potatis, vegetabilisk olja från raps och rybs, magert kött, exempelvis nötkött, renkött och lamm, samt fisk från våra egna landskap.
Det vi odlar och skördar i Norrbotten och Sverige har många fördelar men skördarna är mindre än i Europa och andra delar av världen. Därför är vår mat dyrare. Om vi ska värna våra goda odlingsförutsättningar i Norrbotten och vår rena norrbottniska mat behöver vi vara beredda att betala lite mer för matkassen.
Det är fördelningen av det som äts som är viktig. Här är den nordiska matpyramiden, som påminner om medelhavskosten. Diabetesförbundet i Finland har tillsammans med andra aktörer också jobbat fram en liknande matpyramid som de kallar ”Östersjökost”.
Fakta
- Enligt beräkningar skulle vi kunna försörja vår befolkning med mat/näring enbart på den åkermark och de resurser vi har i Sverige. Den totala produktionen av vegetabilier och animalier från svenskt jordbruk, som kan direkt förbrukas som mat, räcker till drygt 17 miljoner människors energibehov och nästan 14 miljoner människors proteinbehov.
- Nära Mat har tillsammans med Norrbottens folkhälsostrategi tagit fram en variant till Livsmedelsverkets ”Hitta ditt sätt”. Här kan du läsa mer om enkla sätt att äta både mer hälsosamt och närproducerat.