Hitta lokala maten

Vart än du köper norrbottnisk mat handlar du gott. Du hittar oftast lokalt producerad mat till hela din måltid i närmaste livsmedelsbutik. Be gärna din butik att ta in ännu mer produkter från Norrbotten och fråga efter matens ursprung när du äter på restaurang. Många vill också gärna handla så nära ursprungskällan som möjligt. Här hittar du ställen som säljer lokalt producerad mat. Låt det väl smaka!

Hitta matproducenter på kartan

Matproducenter i Norrbotten

Alterdalens Angus är ett familjeföretag med djur och natur i centrum för deras verksamhet. I Alterdalens Angus gårdsbutik hittar du nötköttslådor som innehåller finfibrig och väl marmorerad råvara från köttrasen Aberdeen Angus.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Alterdalens

Sveriges enda Rabarberi med egen tillverkning och ett stort urval av delikatesser. Härlig gårdsbutik. Här tillverkas över 100 olika produkter däribland AlterHedens egna glögg. I sortimentet finns bland annat björksaft, hjortronsylt, åkerbärssylt, blåbärssaft, jägarsaft, jordgubb och rabarbermarmelad, chokladdoppat tunnbröd, rabarberlakrits, dessertsås och bärpulver. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: AlterHedens Gårdsbutik

På Arctic Treats tillverkas pralinkonst med smaker från fjäll till hav. Med handplockade bär och växter och andra närproducerade råvaror görs godsaker så att man kan smaka på Norrbotten i en liten ask.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Arctic Treats

Arnemarks Köttservice är en köttbod med charkuteri. Där hittar du många olika styckdetaljer av olika djurslag som kommer från lokala producenter. Gör ett besök i vackra Arnemark eller boka din köttlåda. Arnemarks köttbod arrangerar också styckningskurser. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Arnemarks köttservice

Arvidsjaur renslakt startade sin verksamhet redan 1992 för att ta hand om köttet så nära källan som möjligt. I deras gårdsbutik hittar du fina styckdetaljer klara för tillagning från både ren och älg. Det finns också rökta och torkade produkter, fjällröding, vilda bär och vackra samiska hantverk.  

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Arvidsjaur Renslakt AB

Hos Bee At Work finns lokalproducerad honung, jungfruvax, pollen och propolis.

Bee At Work erbjuder också andelsbiodling till privatpersoner, pollineringstjänster till lantbrukare, utbildningar och biredskapsförsäljning. 

BeeAtWork erbjuder även företag att hyra bikupor och genom det bidra till pollineringen i närområdet och till att öka den biologiska mångfalden. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook BeeAtWork

Facebook Beeatworks biredskap

I Pålberget utanför Piteå finns familjeföretaget Bjurmans Potatis och Grönsaker. Här odlas det prima potatis och grönsaker som du kan handla i deras gårdsbutik. Du kan också på deras Facebook hålla utkik efter deras turer med potatisbilen. På dessa turer hittar du även andra närproducerade delikatesser.

Kontaktuppgifter

Facebook: Bjurmans Potatis & Grönsaker

På Bondgården Bälinge drivs ett småskaligt och KRAV-certifierat lantbruk och besöksgård. Här säljer de fårskinn, köttlådor av lamm, linderödssvin och nöt, komjölk samt deras egna och Svedjebrukets korvar av fjällko och linderödssvin. På sommaren anordnas även sommarläger för yngre som får möjlighet att uppleva livet på en bondgård. Här drivs också gårdens egna restaurang och hotell.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Bondgården Bälinge

Böle Potatis & Kött är ett familjeföretag som omsorgsfullt har odlat potatis på gården sedan 1953, Markus Levander & Lisa Nes är den tredje generationen. Potatisen odlas på lätt sandiga jordar, allt för den goda smakens skull. På gården föds också ungnöt upp. I gårdsbutiken säljs deras potatis, kött & köttfärs, bölekorv, ägg och honung. Potatis kan handlas genom självbetjäning i gårdsbutiken. För att handla kött & köttfärs bokas tid med Böle Potatis & Kötts säljare Elle. Potatisen kan du handla i vissa livsmedelsbutiker och från företagets potatisbil som kör turer till flera platser i länet. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Böle Potatis & Kött

På Cederings gård vid Ängesån bedrivs ekologisk lammproduktion. Fåren betar på naturbeten med särskilda värden som gynnar den biologiska mångfalden. Här förädlas kött, skinn och ull och det säljs färskt lammkött och fårkött på hösten. Övrig tid på året finns det fruset kött att handla. Du kan beställa produkter från deras webbshop också. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Cederings lamm

Cloudberry Natural Health, ett litet företag som drivs av Sara som förädlar grönsaker till bland annat kimchi och surkål. Cloudberry Natural Health är med i REKO-rutten och säljer även produkter på en del på marknader. 

Kontaktuppgifter

Facebook: Cloudberry Natural Health

I Svensbyn, ca 1,5 mil ifrån Piteå, hittar du Eufåria ett lantbruk med lammproduktion. I gårdsbutiken hittar ni förädlade lammprodukter, hantverk och ett utbud från Chokladfrossa. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Eufåria

Restaurangupplevelse med fokus på närproducerade råvaror i unik miljö och ofta underhållning. Bokning görs via deras webbsida.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Euste Gård

Guldhaven Pelagiska i Kalix är ett företag som använder hållbara metoder för att bevara och utveckla det lokala fisket i länet. De fiskar lax, abborre, brax, id, strömming, gädda och siklöja. Flera fantastiska råvaror vidareförädlas. Löjrom, surströmmingen Oh Jäs, Polarregnbågbiff, Braxa Fiskbiff. Guldhaven levererar både till storhushåll utöver detaljhandeln. Håll utkik i butik efter Guldhavens delikatess produkter.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Guldhaven Pelagiska

Hietalas handelsträdgård är ett trädgårdsföretag beläget strax norr om Övertorneå i Tornedalen. Affärsidén är att erbjuda den lokala och regionala konsumenten färska grönsaker och utplanteringsväxter med hög kvalitét. I dagsläget produceras gurka, tomat och utplanteringsväxter i växthus. Fältmässigt odlade grönsaker produceras också. Odlingssäsongen varar från slutet av februari till slutet av oktober. Du kan hitta smakrika grönsaker från Hietalas Handelsträdgård i flera välsorterade matvarubutiker och i deras egen gårdsbutik. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Hietalas handelsträdgård

Jakobgården – belägen i vackra Boheden, Överkalix, har en besättning svenska finullsfår som är en gammal lantras. Den uppmärksammas för den fantastiskt mjuka ullen och de fina skinnen den ger. På gården säljs både skinn, garn och köttlådor. Köttlådorna gäller främst på höstarna, i september och oktober. Här kan du också boka flottfärder och boende. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Jakobgården

All produktion hos Jokkmokksbär sker manuellt i liten skala – ett genuint mathantverk. Det ger en smak och kvalité som är omöjlig att ta fram industriellt. Bären plockas för hand i Lapplands skogar. Detta ger goda och hälsosamma produkter, lätta att spåra till sitt ursprung. Hos Jokkmokksbär hittar du sylt, marmelad, bärsirap, dryck, bärvinäger, torkade bär, bärpulver och te med torkade bär.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Jokkmokksbär

Jössgården anno 1539 ligger i byn Sjulsmark, Piteå, Norrbotten. En traditionellt röd Norrbottnisk gård, vackert belägen med en underbar utsikt över det böljande landskapet. Här finns restaurang/cafe, gårdsbutik, konferenslokal och möjlighet att bo på lantgård sommartid. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Jössgården

Kalix ost består av en getgård samt butik med café och mejeri. På getgården finns de mjölkgetter som används till att producera getosten som de säljer i sin butik. I butiken hittar ni ett välsmakande sortiment av get- och komjölk-ostar, kolasås gjord på getmjölk, killingskinn och ett café för att sitta ner en stund. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Kalix Ost

Kalix ost består av en getgård samt butik med café och mejeri. På getgården finns de mjölkgetter som används till att producera getosten som de säljer i deras butik. I butiken hittar ni ett välsmakande sortiment av get- och komjölk-ostar, kolasås gjord på getmjölk, killingskinn och ett café för att sitta ner en stund. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Kalix Ost

Några mil utanför Luleå i byn Klöverträsk hittar du Klöverbergsgården. Där producerar och förädlar de ägg med innovativa tekniker och djurvänliga uppfödningssystem. I välsorterade butiker hittar du Klöverbergsgårdens ägg. Och i Klöverträsk kan du också besöka deras gårdsbutik för att handla.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Klöverbergsgården

Gör ett besök till en butcher shop som tar tillbaka de gamla dagarna då styckaren kunde ditt namn. I köttbutiken hittar du råvaror där du vet att de värnar om djuren, bönderna, kvalitén och det lokala. Du kan handla kött och charkuterier över disk, beställa speciella styckdetaljer och hela köttlådor. Deras arbete strävar efter hållbarhet och mottot ”from nose to tail”. Med lång erfarenhet i branschen kan du räkna med att få tips för alla blandade styckdetaljer och som har sin charm att tillagas.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Lilla Skafferiet’s Köttbutik

Här hittar du fjällko-ostar som är gjorda på Sveriges nordligaste gårdsmejeri. Vid Polcirkeln görs en av världens godaste ostar av mjölken från en av världens mest sällsynta kor. En liten ort med 800 invånare, långt uppe i norr, som konkurrerar med världens bästa osttillverkare. Gärda, Asta, och Rosa är några av gårdens nyfikna och sociala fjällkor. De betar fritt under midnattssol och mjölkas varje morgon och kväll. Mjölken blir sedan fjällkoostar som bevisligen är något av det bästa man kan njuta av. Fjällkoosten Hjortron & Kvanne har utsetts till en av Sveriges godaste färskost och den vällagrade Gärda har ett VM-brons. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Mathantverket Vuollerim 

MorrRingens har försäljning i mindre skala av ägg, grönsaker, saft, sylt, marmelad från den egna trädgården. Även mjukt laktosfritt tunnbröd i vedeldad bakugn.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: MorrRingens

Noah säljer småskaligt producerad mat från ett 40-tal producenter i närområdet, samlat under varumärket Noah. Produkterna säljs via den digitala gårdsbutiken/webshopen samt på utvalda Coop-butiker där de verkar som agent för småskaliga matproducenter.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Noah – Lokal Mat

Norrskenstomat Handelsträdgård etablerades i Nikkala 1990. Hos Norrskenstomat odlas färska grönsaker och som kan hittas i butiker i närområdet . De odlar flera sorters tomater såsom runda-, kvist- och körsbärstomater och även ekologiska färska kryddväxter och sallad. Här finns också jordgubbsodling på friland. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Norrskenstomat

Familjeföretag i den lilla vackra kustbyn Siknäs. Med de gröna näringarna som bas vill de erbjuda lärolika upplevelser på landet. Här kan du besöka gårdsbutiken och hitta fina hantverk, lammskinn, lokala delikatesser som lammkött från Siknäs fårgårdar och Kalixlöjrom. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Nygården-Siknäs

Saluhall som erbjuder ett stort utbud av närproducerade och vidareförädlade råvaror och mathantverk i Boden.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Nära mat Boden

Olofssons Bageri är en stolt norrbottning som främst verkar i Norrland och norra Finland, tryggt och nära kunderna. Riktigt bröd, bakat med finfina råvaror och Överkalix friska källvatten. Etablerade 1947. Här bakas det flera sorters bröd som du kan hålla utkik efter i butik.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Olofssons Bageri

Pesula lantbruk är världens nordligaste matoljeproducent. På gården odlas ekologisk rybs, som sedermera blir rybsolja, på en del av Tornedalens bördiga jordar. På gården är huvudinriktningen mjölkproduktion med robotdrift med cirka 60 mjölkkor och lika många ungdjur. Elmers gårdsbutik ligger mitt på gården och här hittar du både mathantverk och hantverk från Tornedalen med omnejd. I webbutiken kan du beställa mathanverk. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Pesula Lantbruk

REKO är en modell för direkthandel av livsmedel mellan producent och konsument med Facebook som verktyg. Varor förhandsbeställs på Facebook och på planerade datum träffas konsumenter och producenter för samordnad varuutlämning.

Facebook: REKO-ring Made in Tornedalen

REKO är en modell för direkthandel av livsmedel mellan producent och konsument med Facebook som verktyg. Varor förhandsbeställs på Facebook och på planerade datum träffas konsumenter och producenter för samordnad varuutlämning.

Facebook: REKO-ring Piteå

REKO är en modell för direkthandel av livsmedel mellan producent och konsument med Facebook som verktyg. Varor förhandsbeställs på Facebook och på planerade datum träffas konsumenter och producenter för samordnad varuutlämning.

Facebook: REKO-ring Luleå-Boden

REKO är en modell för direkthandel av livsmedel mellan producent och konsument med Facebook som verktyg. Varor förhandsbeställs på Facebook och på planerade datum träffas konsumenter och producenter för samordnad varuutlämning.

Facebook: REKO-ring Vuollerim-Jokkmokk-Porjus-Gällivare

Renodlat levererar pigga mikrogrönsaker som kan skördas av kocken själv allt eftersom de används. Här finns flera spännande grönsaker utifrån både smak och utseende. Renodlat hjälper också fler att satsa på lokala producenter vilket ger närmare och mer hållbar mat på tallrikarna i Norrbotten.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Renodlat

Rönnbäcks Fisk AB i Pajala, en välsorterad fiskbutik med anor från slutet av 1800-talet. Här hittar du färska delikatesser från fjället och ishavet. Besök butiken eller håll utkik på deras hemsida för de turer deras åkbilar gör. Du kan också prenumerera på deras nyhetsbrev. Då får du mejl när de är i närheten av dig.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Rönnbäcks Fisk AB

Hos Sápmi Ren och vilt hittar du en rad produkter inom vilt. Ren- och älgkött, fisk och bär i både frysvara och förädlade delikatessbitar. Och produkterna är från närområdet. De erbjuder också en turistgren där du har möjlighet att få följa med och träffa en mindre renflock.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Sápmi Ren & Vilt AB

Skatauddens Lantgård i Älvsbyn, är ett lantbruk som producerar mjölk, nötkött, jordgubbar och hö. Gården är belägen i natursköna Lillkorsträsk och här finns också två stugor till uthyrning som går att boka under hela året. Och du som är sugen på jordgubbar, håll utkik efter självplock under sommaren. Jordgubbar i Norrbotten får en alldeles unik sötma tack vare den svala sommaren och många soltimmarna. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Skatauddens Lantgård

Slumpens skördar –  Lokalproducerad honung från Nordiska bin i Vitådalen. En omväxlande flora med blommor från ängs- och skogsmarker ger en välsmakande och aromatisk honung. Beroende på säsong säljs honungen som nyslungad (flytande) eller som kallrörd (fast).
Även lamm och lammprodukter.

Kontaktuppgifter

Facebook: Slumpens skördar i Vitådalen

På Strömnäsgården produceras Norrbottens enda grönbeteskyckling. Strömnäsgården är ett lantbruksföretag som bedriver köttproduktion i liten skala. Under sommarhalvåret föds grönbeteskycklingar upp och på gården finns det även fjällkor. Företaget transporterar inga levande fåglar, de kläcker, föder upp och slaktar själva på gården. Kycklingarna lever största delen av sitt liv utomhus. Här kan ni handla både grönbeteskyckling och nötkött av fjällko. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Strömnäsgården

Svedjebruket Svedjan i Unbyn är ett småskaligt jordbruk vars mål är att vara självförsörjande. På gården odlas en bas av potatis och grönsaker och här föds också höns och vaktlar upp. Svedjan har Linderödsvin som är en gammal svensk gårdsras med bevaradestrategi. Grisarna går ute året om och är uppfödda på korn, potatis, ärtor, grönsaker i basen och en massa halm att både att tugga på och att ligga i. Svedjebruket vidareförädlar kött och har tillsammans med Bondgården i Bälinge tagit fram flera mathantverk. Av Svedjan kan du handla salami, grillkorv och prinskorvar. Svingod Salami gjord på nöt och gris, Swidja gjord på nöt och gris. Det finns också rårökar och andra korvar gjorda enbart på gris. 

Kontaktuppgifter

Facebook: Svedjebruket

Tornedalens renprodukter är ett litet familjeägt företag. Här hittar du allt från förädlat kött till färskt och fryst. I deras gårdsbutik kan du hitta alla deras produkter men även hantverk. Allt som oftast är butiken öppen måndagar till fredagar 7 till 15. Det allra bästa är om du som har lite längre ringer eller kontaktar dem för öppettider. 

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Tornedalens RenProdukter

Här erbjuds varor såsom fjällkochark, färdiga köttlådor av fjällkalv eller ungnöt direkt till konsument samt specialuppfödda fjällkor för restaurang. De erbjuder också adoptioner och fadderskap för den som vill stötta någon av gårdens unika Fjällkor. Du kan också välja att boka ett gårdsbesök, en ostprovning och/eller bygdepresentation i samarbete med Lapland Vuollerim och Mathantverkshuset Vuollerimdelikatesser.  

Kontaktuppgifter

Facebook: Vuollerim Gård – Bidra Ideell Förening 

Västi Gård ligger i byn Bertnäs strax norr om Piteå vid norrbottenskusten. En sagolikt vacker plats där  lammproduktion, gårdsbutik, boende och öppen gård finns.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Västi Gård

Bageri i vackra Harads. Här bakas och säljs mjukbröd, tunnbröd och fikabröd som också kan bakas gluten- och laktosfritt. Kryddor från naturen används i bakverken och kan vara spännande smaker av nässlor, granskott och björklöv. Säljs också i Bodens saluhall Nära Mat Boden och på Coop i Piteå, på Storheden och Loet i Luleå.

Kontaktuppgifter

Facebook: Yvonnes bageri Gluten och Laktosfri
I den orörda naturen norr om Polcirkeln pulserar kristallklart vatten upp till ytan i en källa vid foten av fjället Hirvasåive. Vid kallkällan, två mil norr om Gällivare, grundades Åive AB år 1993. Deras målsättning är göra det möjligt för kunder att dricka det de kallar, ”världens förmodligen renaste mineralvatten”. Deras produkter kan du hitta i flera butiker.

Kontaktuppgifter

Besök webbplats

Facebook: Åive AB