Företagslyftet – Ledarskap

Föreläsningar om ledarskapsutveckling Inom Företagslyftet finns  material för produktionsutveckling att ta del av. I ERFA-grupperna fördjupar vi arbetet med de företag som är med och processar materialet tillsammans.  Mejla oss på naramat.norrbotten@lansstyrelsen.se för att få en länk till materialet.

Företagslyftet – produktionsmanagement

Kvinna håller föredrag framför publik och pekar på en skärm med olika färger.

Föreläsningar om produktion och produktionsmanagement Inom Företagslyftet finns  material för produktionsutveckling att ta del av. I ERFA-grupperna fördjupar vi arbetet med de företag som är med och processar materialet tillsammans.  Mejla oss på naramat.norrbotten@lansstyrelsen.se för att få en länk till materialet.

Webbinarier i Företagslyftet

Man i blå tröja håller föredrag på en scen framför publik.

Företagslyftet erbjuder landsbygdsföretagare i Norrbotten webbinarier för att inspirera och utveckla kunskaper inom strategisk företagsledning. Save the date!  Inbjudan med ytterligare information kommer ut löpande. 18 december – tema strategi Tid: 12.50 – 14.30 Kostnad: Webbinarierna är kostnadsfria. Anmälan: Mejla till naramat.norrbotten@lansstyrelsen.se Länk för deltagande skickas ut strax innan aktiviteten via e-post, efter att du […]

ERFA-träffar i Företagslyftet

En man i blå skjorta står bredvid mjölkkarusell och tittar på en surfplatta.

I Företagslyftet erbjuds företagen att delta i en ERFA-grupp. ERFA står för erfarenhetsutbyte och syftet är att företagen utifrån nya kunskaper delar med sig av HUR de själva jobbar med att implementera ett förbättringsarbete i sina verksamheter. Under våren 2023 startas de första ERFA-grupperna upp i länet. Dessa grupper kommer bestå av ett mindre antal […]

Pressmeddelande Företagslyftet

Länsstyrelsen lanserar Företagslyftet för att öka lönsamheten hos landsbygdsföretag i Norrbotten Företagslyftet är ett initiativ inom ramen för Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat, som ska ge norrbottniska landsbygdsföretag kunskaper och insikter inom företagsledning för att kunna utveckla sina verksamheter. Företagslyftet löper till 2025 och erbjuder bland annat föreläsningar, workshops, företagsbesök, erfarenhetsutbyte, podcasts och studieresor. Under våren […]

Anmäl dig till Företagslyftets nyhetsbrev

Anmäl dig till Företagslyftets nyhetsbrev! Få uppdateringar om Företagslyftets aktiviteter och inbjudningar till seminarier, webbinarier, företagsbesök  och studieresor.  Mejla naramat.norrbotten@lansstyrelsen.se Vad är Företagslyftet?  Passion för landsbygd. Sinne för företagande. Vi vill att hela Norrbotten ska kunna äta mer närproducerad mat. För att lyckas behöver vi fler landsbygdsföretagare som gör sin passion till lönsamma företag. Företagslyftet […]

Tydliga ramar – en förutsättning för en lyckad skolmåltid

En tallrik med spaghetti med sås, rivna morötter och gurka

Maria Edholm har mångårig erfarenhet som både fritidspedagog och lärare i grundskolan. Numera arbetar hon som universitetsadjunkt vid Luleå Tekniska Universitet, avdelningen för pedagogik, språk och ämnesdidaktik. Under sina år som lärare har hon identifierat några nyckelfaktorer för en väl fungerande skolmåltid. Text: Linnea Davinder, (praktikant våren 2022) Dietist och studerar Måltidsekologi vid Örebro universitet […]

Goa Grans lyfter fram betydelsen av inbjudande samtal

Tre glada personer står mot en vägg

I restaurangen på den kommunala gymnasieskolan Grans träffar vi kockarna Kerstin, Jesper och Catarina. Vid ingången sitter en griffeltavla med texten ”Minska matsvinnet”, där veckans uppmätta matsvinn presenteras. Kockarna berättar att de märkt att det börjat slängas mer mat och att de därför kände att de behövde ta tag i saken. De gör sådana här […]

Närheten till naturen tillvaratas i Arjeplog

Leksaker där leksaksdjur placerats bakom en leksakslastbil

Pimpelfiske, älgjakt och bärplockning är några av de aktiviteter som barnen på förskolan i Arjeplog får vara med om. Förskolan är belägen vid foten av Öberget och har både skogen och sjön runt knuten. Det finns sju avdelningar varav en har en uttalat samisk inriktning. Nära Mat träffade förskolläraren Josefine Larsson och AnnChristine Lundström som […]

Matglädje på BarnCompaniet

Inplastade kort med bilder sitter på klädnypor i en plasthink

På Barncompaniet är tänket om maten och måltiden väl integrerad i verksamheten. Innovativa maträtter, bilder på råvaror i anslutning till serveringsfat och egen grönsaksodling är några exempel på hur de arbetar aktivt för att främja matglädje. Nära Mat åkte till Boden för att samtala med personalen om hur de arbetar med förskolemåltiden som en pedagogisk […]

Skolmåltiden som pedagogisk resurs

En skolelev äter lunch

Skolmåltiden är en viktig resurs för barns och elevers lärande. I Nära Mats samarbeten med förskolor och skolor har det blivit tydligt att matfrågan är aktuell i många olika skolsammanhang. Självklart hör den hemma som innehåll i den planerade undervisningen i olika ämnen, men den finns också integrerad i andra sammanhang exempelvis vad som händer […]