God Jul allesammans, snart lägger vi år 2020 till handlingarna

Låt er nu väl smaka av vår norrbottniska mat till julbordet. Under ett brokigt år har vi fått ta del av både mot och medgångar där Covid 19 gjort sig påmint i de flesta sammanhang. Men vi kan ändå se tillbaka på ett spännande år, där inte minst den digitala utvecklingen gjort ett stort kliv framåt i vårt vardagliga arbete. Intresset för lokal mat och livsmedelsproduktion är också fortsatt mycket stort i samhället och det måste vi givetvis förvalta på bästa sätt. Här bjuder vi på lite Nära Mat nytt.

Revideringen av Nära Mat är tillslut igång och den 10 november genomfördes Uppstart Nära Mat 2.0. Läs mer om detta i vår nyhetsblogg. Andra anhalten är planerad till den 2 feb och inbjudan finner ni HÄR. Tredje anhalten kommer gå av stapeln den 25 mars och den fjärde och sista anhalten blir den 4 maj. Varmt välkomna att delta!

Styrgruppen har förändrats under året och består nu av Susanne Friberg, Näringslivschef på Länsstyrelsen Norrbotten, Monica Lejon, Näringslivschef på Region Norrbotten, Lars Ericsson vice ordf. LRF Norrbotten och Ann-Christin Aspvik Förbundsstrateg hållbar tillväxt på Norrbottens Kommuner. Vi vill rikta ett stort tack till Anita Lindfors, Norrbottens kommuner som lämnar sitt uppdrag i styrgruppen för att numer kunna njuta av livet på heltid. Anita har bidragit stort till genomförandet av Nära Mat under dessa första viktiga år och det är vi väldigt tacksamma för!

Nära Mat podden är vår senaste kommunikativa satsning. Nära Mat podden bjuder på samtal med drivna producenter, kreativa entreprenörer och spännande aktörer i livsmedelsbranschen i norr. Vi kommer släppa ett nytt avsnitt i månaden under hela nästa år. Gå in och lyssna, där poddar finns!

Utbildningsmaterial för pedagoder och lärare har utvecklats under året. På vår webbplats hittar man pedagogiska exempel, utbildningsmaterial och tips till våra pedagoger i länet. Gå in på sidan HÄR

Yrkesodlare i trädgårdsodling som har eller vill utöka sin bärodling kommer framöver få tillgång till nya och uppdaterade odlingsbeskrivningar. Under våren presenteras odlingsbeskrivningar med inriktning Hallonodling, Jordgubbsodling och sk Udda bär (havtorn, blåbärstry och åkerbär). Ni kommer hitta dem på vår webbplats HÄR

Många externa projektägare finns också runt om i länet som driver utvecklingsarbetet framåt, läs mer om dessa projekt i vår regionala projektbank. Saknas ditt eller ert projekt i denna projektbank, kontakta oss så lägger vi upp er info.

”Hur myndighetsutövning kan vara främjande” var rubriken på en av höstens aktiviteter som Nära Mat finansierat. En mycket uppskattad aktivitet med närmare 100 deltagare. Målgrupp var de som jobbar med myndighetsutövning eller kommer i nära kontakt med denna verksamhet. Hela 10 av länets kommuner var representerade bland deltagarna tillsammans med andra politiker och tjänstemän. Hela dagen filmades och finns att se i efterhand. Läs om dagens innehåll och program HÄR.
Är ni en offentlig aktör i länet som vill nyttja detta material för internutbildning? Kontakta oss så delar vi ut en länk till filmerna!

Med det vill vi önska er alla en God Jul och ett riktigt Gott nytt år!

Ta hand om er där ute,
Varma hälsningar!

Hulda, Elisabeth, Gunnar och Åsa