Vad är egentligen ett frö?

Vad är egentligen ett frö? Det var frågan som tredjeklassare i Kalix fick fundera över när Gunnar Jonsson Skolrådgivare i Nära Mat och lärare på LTU samt Elisabeth Öberg, Trädgårdsrådgivare i Nära Mat besökte tre skolor i Kalix i förra veckan.

Arbete med skolorna är en del i Interregprojektet Food Education for Future som ska ge barn och deras lärare kunskap om hur det egentligen går till att producera mat.

Varför är inte frö en frukt?

Besöket började med att Gunnar fick eleverna att grunna på vad som egentligen gör att ett frö faktiskt är ett frö och inte en frukt, ett bär, en svamp eller en potatis. De fick sen fundera på om de brukar äta frön och Gunnar berättade att mycket av de man äter, t.ex. bröd, ärtsoppa och gröt faktiskt är frön.

Små gröna fingrar

Sedan fick eleverna själva så frön av grönkål och solros som de ska odla upp till plantor i klassrummet. Om en månad ska eleverna ut till ett jordbruk i närheten för att själva få plantera ut kålplantor och sätta potatis.

Till hösten blir det skörd med klasserna. Skörden av kål och potatis ska sedan tas med till skolan för att tillagas av kökspersonalen och serveras vid kommande luncher.