Seija Fallemark: “Jag köper hellre härproducerat än därproducerat”

Halvbild på personer vid konferensbord

Seija Fallemark, Svedjebruket, har varit med på alla tre Nära Mat-prat. Anledningen till det, säger hon, är att hon brinner för livsmedelsfrågan och borde ha tagit tag i det för länge sedan.

– Tyvärr har jag själv inte varit nog upplyst i att vi har så liten produktion i Sverige och framför allt inte här i Norrbotten. Däremot har jag odlat för eget bruk i många år och skulle gärna ta steget till större produktion. Jag har medvetet gått in för att köpa närproducerat före därproducerat.

För personlig del var det tredje seminariet, som handlade om den hållbara maten och energiförsörjningen, inte det bästa, säger Seija Fallemark.

– Jag håller med om vikten av att hitta nya energikällor och drivmedel. Men jag hade önskat mer handfasta råd i hur vi ska komma igång med större produktion av livsmedel. Vi har markerna men vi behöver hjälp av både länsstyrelsen och LRF.

Hur viktigt är det att vi har en livsmedelsstrategi för Norrbotten?

– Det är oerhört viktigt för vår överlevnad och vi har ju stora möjligheter att få bra odlingar, tack vare våra än så länge kalla vintrar.

Vad tycker du, rent spontant, är det viktigaste som behöver ändras för att vi ska få mer norrbottnisk mat på tallrikarna?

– Vi behöver få professionell hjälp och inspiration av exempelvis Eldrimner att köra subventionerade utbildningar för oss. De har ju kommit långt och kan sin sak men det är både långt och dyrt för oss att åka till dem.

Vad kan du påverka utifrån din roll idag?

– Rutt 616 är ett samverkansprojekt mellan Bodens kommun och Luleå kommun, för att affärsutveckla byarna längs Väg 616 mellan Gäddvikskorsningen i Luleå och Hedenbron i Boden. Sedan ett år tillbaka kör jag och Monica Gotthold odlingsföreläsningar med lokala föreläsare längs Rutt 616, för att få folk att komma igång.

Vad gör vi bra redan i dag?

– Att vi påbörjat denna resa är ju bra. Bättre sent än aldrig!

Hållbarhet har tre dimensioner; ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Du jobbar en del med social hållbarhet, bland annat genom det sociala företaget FourM. Hur kan social hållbarhet kopplas till mer norrbottnisk mat på tallrikarna?

– Om vi ger större möjlighet för de sociala företagen att odla och sköta djurhållning blir tillfrisknandet större och går fortare. Människor i utanförskap behöver komma nära naturen och djuren för att må bra och då mår också ekosystemet bra. Vi i Rutt 616 skulle gärna starta en testverksamhet med just detta. Odlingsbar mark har vi, och djurbeståndet kan vi öka.

Vad har du själv för norrbottnisk mat på din tallrik hemma?

– Jag äter älg från egna jaktmarker, ren som vi köper, egna Linderödssvin som vi föder upp, lamm ifrån Avan, potatis och grönsaker från egna odlingar så långt de håller och räcker, och sedan köper vi från Sandnäset. Broccolin kommer starkt.

– Den norrbottniska maten räcker inte året om men jag väljer den i första hand. Efter det blir det svenskt, gärna ekologiskt. Det jag saknar är tomaterna från Nybyn, och fler kålsorter som spetskål och blomkål.

Nästa Nära Mat-prat är sista anhalten. Då knyts säcken ihop och ramarna för Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat presenteras. Kommer du?

– Jag kommer för att inspireras ännu mer i denna viktiga strategi och hoppas på att vi skulle kunna göra slag i saken och ta beslut om att börja på flera ställen redan nu i vår.