Per Nordgren: “Många vill veta varifrån maten kommer. Ju mer precist desto bättre.”

Halvbild på Per Nordgren

För köttproducenten Per Nordgren i Sundom var Civilförsvarsförbundets Sven Lindgrens föreläsning som gjorde störst intryck under Nära Mat-prats första anhalt. Varför då?

– Han talade om vår obefintliga beredskap vad gäller livsmedel. Därför känns det viktigt med en livsmedelsstrategi för Norrbotten, speciellt med tanke på de oroliga tider vi nu befinner oss i. Har vi ingen strategi för hur vi ska kunna hålla befolkningen med mat spelar det mesta annat inte så stor roll.

Vad tycker du, rent spontant, är det viktigaste som behöver ändras för att vi ska få mer norrbottnisk mat på tallrikarna?
– Att folk i allmänhet förstår samhällsnyttan med att ha en inhemsk matproduktion. Och att den offentliga sektorn upphandlar varor som är producerade på ett bra och framför allt lagligt sätt.

Vad kan du påverka utifrån din roll idag?
– Jag kan fortsätta prata om fördelarna och naturligtvis fortsätta producera mat.

Vad gör vi bra redan i dag?
– Den här Nära Mat-satsningen är ju något bra.

Trendanalytikern Anna Ottosson beskrev den nya generationens bönder som hipsterbönder; unga, hippa och välutbildade, utan erfarenhet och bakgrund som bonde, men bra på paketering och marknadsföring. Vad stämmer in på dig?
– Möjligen det där med att jag säljer en del av min produktion direkt till konsument; bra paketerat och marknadsfört via sociala medier.

Känner du nån hipster-bonde?
– Nej.

På hennes att göra-lista fanns även förslaget att korta avståndet mellan bonde och konsument. Vad tänker du om det?
– Det är rätt. Många konsumenter vill veta varifrån maten kommer. Ju mer precist desto bättre. Och det kan förbättra lönsamheten för bonden.

Vad har du själv för norrbottnisk mat på din tallrik hemma?
– Samtliga mejeriprodukter, bröd, kött och grönsaker så mycket det går. Jag saknar möjligen närproducerad kyckling.

Nästa Nära Mat-prat handlar om framtidens livsmedel och innovationer. Kommer du?
– Jag hoppas kunna delta!