Start / Nyhetsblogg / Nära Mat podden avsnitt 4: Om lantbrukets utveckling i Norrbotten
Följ med på en spännande resa genom både tid och rum – från istiden fram till dagens moderna jordbruk. Programledare Hulda Wirsén stannar till vid ett par utvalda platser längs Kalix älv i Överkalix kommun och berättar mer om jordbrukets utveckling längs älvdalen. Hur människor har levt, anpassat sig och brukat marken sedan många många generationer tillbaka. Vilka spår sätter de gamla traditionerna och erfarenheterna för den nära mat som vi brukar och äter idag?
Avsnittet börjar uppe i Jokkfall där Norrbottens grundläggande förutsättningar för jordbruk presenteras. Därefter besöks Martingården i Nybyn som är en 1800-talsgård i så gott som originalskick. Avsnittet avslutas i byn Svartbyn där ett modernt lantbruk besöks för att få veta mer om jordbrukets utveckling under 1900-talet och början av 2000-talet
– På 1950-talet fanns det 200 kor här i byn, det var små kor och småskaligt. Vi är en sista rest.
Bert Persson, bonde i Svartbyn i Överkalix
Referenser:
Vårt hävdade Norrbotten. Länsstyrelsen i Norrbotten. Rapport 1993:6.
Text: Anna von Sydow och Jan Olov Westerberg
Tvåhundraåringen. Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten 1814-2014. Utgiven 2014.
Text: Hans-Olov Ohlson. ISBN: 978-91-637-5284-1
Norrbottens matbok 2. Utgiven 1983. ISBN: 91-7538-060-9
Jordbruket i välfärdssamhället 1945-2000. Utgiven 2003.
Text: Iréne A. Flygare och Maths Isacsson. ISBN 91-27-35224-2
Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.