Med nyfikenhet och en stor portion matglädje inviger Teknikens hus den nya utställningen MatRätt

Pressmeddelande

När: Fredag den 17 december klockan 16:00 – 19:00

Kopplat till rådande restriktioner vill vi att ni meddelar om ni kommer att delta så vi kan anpassa mängden folk i utställningen. Anmälan sker till linnea.eriksson@teknikenshus.se alt på telefon 0730517685.

Redan i entrén syns det att något nytt har hänt i Teknikens Hus, en över 6 meter hög morot har växt upp vid berget. Inne i utställningen kan barnen besöka djuren på lantgården Nästgårds eller gå in och jobba i butiken Gyllene snittet där de kan leka affär och använda sina matematiska kunskaper. Utställningen MatRätt följer kretsloppet från frö till bord och lyfter Norrbottens unika förutsättningar för matproduktion. I denna lekfulla miljö inspireras barnen till att se sin egen roll och här väcks engagemang och tankar kring vad som idag är hållbara val.

Utställningen är den första i sitt slag av att kombinera livsmedelsproduktion med kunskaper i matematik bland Sveriges science centers och är utformad av Teknikens Hus i samarbete med Coop Norrbotten, Norrmejerier, Nyhléns Hugossons, Klöverbergsgården och Längmanska företagarfonden.

– Teknikens Hus ska ju vara ett Norrbotten i miniatyr och det känns verkligen som att vi nu blir än mer kompletta då vi även kan visa på vikten och effekten av lokal livsmedelsproduktion, säger Kristina Jonsson, verksamhetschef Teknikens Hus.

– Den här utställningen visar på så mycket mer än mat, säger David Dahlberg utställningschef, som varit med från början i utställningsprocessen. Han fortsätter, – Här kan barn lära sig om vilken mat vi producerar i Norrbotten men även om dess klimatpåverkan och som krydda på det hela har vi vävt in lite matematik.

Under uppbyggnaden av utställningen har Teknikens Hus samarbetat med Länsstyrelsen och Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat. Norrbotten har en låg försörjningsförmåga när det kommer till livsmedel och syftet med utställningen är att skapa medvetna norrbottningar.

– Alla stora förändringar börjar med små val i vardagen och vi vill ge kunskapen så man själv kan välja vad är rätt för just mig och den region som jag bor i. Mat är energi och det behöver vi men den tar också mycket av jordens resurser beroende på var den produceras. Med all information idag är det inte lätt att göra rätt, men vår förhoppning är att MatRätt ska göra det enklare att veta konsekvensen av sina val i vardagen avslutar Kristina Jonsson.

Program FREDAG 17 december
16:00 – 16:15 mingel och välkomstdrink
16:15 – 16:30 Invigningstal – Kristina Jonsson, Verksamhetschef Teknikens Hus – David Dahlberg, Utställningschef Teknikens Hus -Representanter från samarbetspartners Coop Norrbotten, Nyhléns Hugossons, Klöverbergsgården, Norrmejerier och Nära Mat.
16:30 Vi klipper bandet och utställningen är härmed invigd
17:30 Mat & Kemishow med Teknikens Hus pedagog Linda Ökvist
Öppet till 19:00 – lek och mingel.

Kontaktuppgifter
Kristina Jonsson, Verksamhetchef kristina.jonsson@teknikenshus.se Tel 070-327 82 28

För Anmälan
Linnea Eriksson Marknad och kommunikationsansvarig
Linnea.eriksson@teknikenshus.se
Tel 073-0517685