Spridningen av Covid -19 och följderna av detta har orsakat både permitteringar från många arbetsgivare men också behov av arbetskraft hos andra som inte kan rekrytera i samma utsträckning från utlandet. Framför allt finns i dagsläget jobb inom trädgård, i skogen och i bärbranschen. Men behovet av kompetens i branschen långsiktigt framåt gör att det också kan vara läge att utbilda sig. Vi behöver bli fler!

Om du som arbetssökande kan tänka dig att jobba inom livsmedelssektorn och de gröna näringarna, eller om du är arbetsgivare med behov av personal eller hjälp att behålla personal kommer här några tips.

Mer mat – fler jobb
Arbetsförmedlingen och Lantbrukarbas riksförbund driver tillsammans det nationella projektet Mer mat-fler jobb. På Arbetsförmedlingen i Norrbotten finns Staffan Landström som kontaktperson för dig som behöver arbetskraft eller som är i behov av jobb. Vill du veta mer om projektet kan du läsa här.

Kontaktuppgifter: Staffan Landström 010-486 59 94, staffan.landstrom@arbetsformedlingen.se

gronajobb.se
Som arbetssökande kan du titta här, där en hel del annonser finns. Om du är arbetsgivare och lägger upp en annons via arbetsförmedlingen kommer de också lägga annonesn på webbsidan www.gronajobb.se

Utbilda dig i höst på en YH-utbildning!
Det finns ett par olika YH-utbildningar som startats upp i norra Sverige för att öka kompetensen. Dessa går att läsa på distans, sista ansökningsdatum 27 april. Kolla in:

Umeå
Trädgårdsmästare – frilandsodling och förädling
Driftsledare lantbruk
Trädgårdsmästare, ledarskap, skötsel och underhåll av gröna miljöer.

Eldrimner – Jämtland
YH-utbildningar i Mathantverk (Bageri, Mejeri, Charkuteri och Bär-, frukt och grönsaksförädling)
Läs om dessa här.

Unga vuxna kan få tips av andra
Via satsningen jobbagront.se kan unga få tips på både jobb och utbildningar som finns inom det gröna näringslivet. Här finns massor med fina filmer och länkar på utbildningstips, både på yrkesnivå och längre akademiska utbildningar. Vi behöver mer kompetens i länet på området, så är du ung i framtidstankar – sök gärna en utbildning och kom hem och jobba med oss!

Har du fler frågor eller funderingar, hör gärna av dig!

https://www.youtube.com/watch?v=gs0oHyT_VV4