Inbjudan: Teoretisk och praktisk kurs i torkning av frukt, bär, grönsaker och kryddor

Vill du lära dig mer om en energisnål konserveringsmetod med många möjligheter? Funderar du på att börja torka dina råvaror för att få fler produkter att sälja? Då är denna kurs något för dig!

Målgrupp
Kursen riktar sig till odlare av frukt, bär, grönsaker och kryddor som redan har, eller åtminstone har konkreta planer på att börja förädla sina produkter. Kursen vänder sig även till förädlare av trädgårdsprodukter som är intresserade av att utöka sitt sortiment med torkade produkter.

Del 1: Webbinarium via plattformen Skype
Del 1 är en tvådagarskurs som hålls torsdag 7 april klockan 12-17 och fredag 8 april klockan 9-12.

Föreläser gör Lennart Pranter, Pranters Hantverk i Dalby med lång praktisk erfarenhet av torkning av livsmedel. Föreläsningen kommer att ge dig en digital införing i teori och praxis bakom den urgamla konserveringsmetoden torkning för att göra livsmedel hållbara.

Hur fungerar torkningen? Hur kan man torka i praxis? Vilka ”knep” finns det för att lyckas göra torkade produkter av bra kvalitet? Hur kan man ytterligare förfina produkterna?

Del 2: Torkning i praktiken
Vi erbjuder tre likadana kurstillfällen fördelade över landet för att så många som möjligt ska få chansen att delta i detta projekt. Under dessa kurser kommer ni att få prova på olika aspekter av torkning: Med och utan förvällning, torkning i samband med delvis kandering, och smaksättning av torkade produkter.

Under kursens första halvdag (kl. 12-17) gör vi klart produkterna inför torkning. Under natten torkar produkterna. Nästa förmiddag (kl. 9-13) provsmakar vi de olika produkterna och diskutera ämnen som förpackning, prissättning, märkning och marknad.

Vi startar och avslutar praktikdagarna med lunch, och gör även en kortare fikarast under kursdagen.

Platser för del 2:

För deltagare i Mellansverige hålls kursen 9-10 april på Köpings Musteri i Västmanland.
För deltagare i Syd- och Västsverige hålls kursen 11-12 april på Rudenschöldskolan i Lidköping, Västergötland.
För deltagare i Norrland hålls kursen 25-26 april i Eldrimners lokaler i Ås norr om Östersund i Jämtland.
Kursledare på alla de praktiska kurserna är Kirsten Jensen, rådgivare för yrkesmässig trädgårdsodling på Länsstyrelsen i Västra Götalands Län. Medverkar gör dessutom Johanna Eriksson, rådgivare i bland annat livsmedelshygien på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Johanna kommer bland annat att svara på frågor om livsmedelslagens krav.

Anmälan
Du anmäler dig både till den teoretiska kursen och den praktiska kursen via Länsstyrelsen i Västra Götalands webbformulär. På den teoretiska kursen som hålls digitalt tar vi in 39 deltagare. För att kunna hålla säkert avstånd till varandra under de praktiska övningarna tar vi endast in tio personer på varje praktisk kurs. De som anmäler sig först får platserna på praktiska kurserna. Först till kvarn gäller!

I den händelse att det blir någon plats över kommer vi att ha en väntelista.

Ange gärna i anmälan om du har möjlighet att ta med egna råvaror – även frysta råvaror går utmärkt att torka.

Om du har matallergier eller har andra speciella behov eller önskemål meddela oss via e-post till kirsten.jensen@lansstyrelsen.se så ska vi försöka tillgodose dem.

Kirsten Jensen meddelar de tio först anmälda på varje praktisk kurs att de fått plats, och de följande anmälda får besked om vilken plats de har på väntelistan.

VAR:
De teoretiska kurserna hålls digitalt. De praktiska kurserna hålls i Köping, Lidköping och Ås, Jämtland.

KOSTNAD:
1000 kr per deltagare exkl. moms. I priset ingår kursmaterial och 2 ggr. lunch och fika under de praktiska kursdagarna. För dig som är med på teorikursen utan att få plats på praktikdagarna är priset 300 kr per person exkl. moms

SISTA ANMÄLNINGSDAG:
24 mar 2022

LÄNK FÖR ANMÄLAN: Teoretisk och praktisk kurs i torkning av frukt, bär, grönsaker och kryddor | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)