Åsa Wallin: “Vi måste sluta prata och börja agera, helst igår”

“Den hållbara maten och energiförsörjningen” var rubriken på vårt tredje Nära Mat-prat, i januari. För lammproducenten Åsa Wallin, Alelamm, var det hennes första Nära Mat-prat:

– Vilken inspiration och energi det ger att vara med på en sådan här typ av kraftsamling! Det var härligt att se att representanter från så många olika branscher är villiga att vara med på resan. Hade jag inte fött barn i somras så hade jag förmodligen även varit med på de två tidigare träffarna.

Hur viktigt är det att vi har en livsmedelsstrategi för Norrbotten?

– Ska vi öka vår självförsörjningsgrad är det av allra största vikt att vi gör människor mer medvetna och uppmärksamma i alla led, från producenter till konsumenter samt offentlig sektor och andra aktörer. Där tror jag och hoppas att livsmedelsstrategin kan spela en nyckelroll.

Vad tycker du, rent spontant, är det viktigaste som behöver ändras för att vi ska få mer norrbottnisk mat på tallrikarna?

– Vi måste öka kunskapen och förståelsen för vad det innebär att producera mat i länet, och hur man producerar bra livsmedel till de som faktiskt vill göra det. Vi måste även få folk att förstå vad det innebär om vi inte producerar några livsmedel. Det är bråttom nu!

Vad kan du påverka utifrån din roll idag?

– Jag kan bli bättre på att förmedla vad min roll som livsmedelsproducent innebär, så att folk får större medvetenhet och förståelse.

– Jag vill även kunna stärka och hjälpa andra som exempelvis är nystartade inom min specifika bransch, lammproduktion, så att de kommer framåt, utvecklas och blir bättre.

Vad gör vi bra redan i dag?

– Vi är bra på att producera livsmedel med god djurhållning och låg antibiotikaanvändning.

Klimatforskaren Gunn Persson berättade om det framtida klimatet i Norrbotten. Varmare, längre odlingsperioder, rikligare nederbörd, fler skyfall och fler dagar då det blir torrare i marken… Vad tänker du som lammproducent när du hör det här?

– Istället för att se det negativa som förmodligen ”kommer på köpet” med förändrat klimat, exempelvis högre parasittryck, tror och hoppas jag att vi ser de positiva delarna och att vi använder dessa till vår fördel. För om vi väljer att inte se det positiva, är det ju lika bra att lägga ner.

Hållbarhet stärker konkurrenskraften, särskilt när det gäller kött, sa hållbarhetskommunikatören Kaj Török. På vilket sätt är köttet från din gård hållbart? Hur berättar du det för dina kunder?

– Mina lamm är födda på gården och uppväxta på bete. Det i sig är, enligt min mening, ett väldigt hållbart sätt att producera kött. Jag försöker visa det för kunderna både via sociala medier, genom att vid specifika tillfällen öppna upp min gård för allmänheten, sälja mina varor via direktförsäljning och annat. Men det finns absolut mycket mer att göra och utveckla!

Vad har du själv för norrbottnisk mat på din tallrik hemma?

– Här hemma finns mycket basvaror som kött från min egen gård men också från bland annat min granne som säljer nötlådor, potatis, grönsaker, mejeriprodukter och annat. Jag har nyligen införskaffat en långkokspanna och att tillaga mat i den är verkligen helt magiskt. Smakerna framhävs på ett fantastiskt sätt!

– Jag saknar bättre utbud av laktosfria produkter och mer varierat utbud från Norrmejerier. Jag hade också gärna sett mer norrbottniska grönsaker.

Nästa Nära Mat-prat är sista anhalten. Då knyts säcken ihop och ramarna för Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat presenteras. Kommer du?

– Jag vill komma och ska verkligen försöka. Det ligger dock mitt i värsta lamningsperioden hemma på gården, så vi får se om jag kan komma loss några timmar!