Nordisk skolträdgårdskurs för lärare

”Skolehagen som læringsarena”

I år har Nord universitet hållit en kurs om skolträdgård för lärare i Sverige, Finland och Norge. Fortbildningen med namn Skolehagen som læringsarena riktade sig främst till yrkesverksamma lärare i grundskolan. I kursen tränas lärarnas odlingsfärdigheter, matlagningsfärdigheter och pedagogiska färdigheter på olika sätt, med syfte att ge redskap för att mångsidigt använda sig av skolträdgårdarna som byggs upp inom projektet Food Education for the future. Undervisningen har främst getts på distans, på digital lärplattform och Zoom, men nu i september samlades deltagarna fysiskt i Bodø. Temat för närstudiedagarna var skörd, entreprenörskap, matlagning med ingredienser från skolträdgården och konservering.

Den första dagen inleddes med ett besök i Bodø Ekologiska Besöksträdgård (BØB), där deltagarna fick en rundvisning och möjlighet att skörda råvaror direkt från trädgården. Därefter tillagades en gemensam lunch med fokus på grönsaker, där de skördade ingredienserna stod i centrum. Maten tillagades både inomhus och utomhus, och deltagarna gjorde olika rätter som till slut serverades gemensamt.

Efter lunchen fortsatte dagen med ett besök i Vågønes andelsjordbruk, där två representanter berättade om verksamheten och visade runt. Dagen avslutades med en inspirerande föreläsning om konservering, ledd av Eirinn Sjåvik från Sjåvik Kulturformidling. Hon bjöd på smakprover och hade även produkter till försäljning.


Temat för dag två var konservering och förvaring. Deltagarna provade på olika konserveringsmetoder, och fick ta med sig hem de produkter de hade konserverat. Även denna dag lagades enkla rätter till en gemensam lunch.
Undervisande lärare var Elisabeth Öberg, Länsstyrelsen i Norrbotten, Camilla Helgesen från Bodø kommun samt Anna Marie Holand och Grete Modell Grande från Nord universitet.

Text av Anna Marie Holand och foto Grete Modell Grande.

skörd av grönkål på friland
Skörd i Bodø ekologiska besöksträdgård
tre kvinnor arbetar med konservering av grönsaker
Konservering av grönsaker
två kvinnor förbereder torkning av grönsaker
Lärare från Korsholm arbetar med skörden
burkar med konserverade grönsaker
Eirinn Sjåvik förevisade mångsidiga metoder att ta tillvara skörden
Två kvinnor lagar mat på muurikka
Utematlagning kan vara är ett inslag i skolträdgården som uppskattas av eleverna
Logotyp Interreg Aurora. EU-flagga. Interreg Aurora Co founded by the European union. Food education for the future.