Kaffeost, den unika färskosten från norra Sverige som värms i hett kaffe innan den äts, har nu fått skyddad ursprungsbeteckning inom EU.
Kaffeost har nu officiellt fått status som Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) inom EU – och blir därmed den tolfte svenska produkten att få detta kvalitetsmärke. Osten, som traditionellt serveras i bitar nedlagda i hett kaffe, får nu ett efterlängtat erkännande som en unik norrländsk delikatess.
Kaffeost kan bara komma från norra Sverige
Beslutet innebär att både tillverkningen och mjölkråvaran till kaffeost måste komma från norra Sverige – närmare bestämt från landskapen Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland. Produkten är starkt rotad i regionens matkultur och tillverkas i dagsläget vid sex mejerier, från Trehörningsjö i Ångermanland till Vuollerim i Norrbotten.
– Det är här kulturtraditionerna kring kaffeost finns – och osten får sin unika smak tack vare det frodiga betet som de många dagsljustimmarna ger upphov till, framhåller Agnes Otterbech, mejerist vid Mathantverket Vuollerim.
Bakom ansökan står föreningen Sveriges Gårdsmejerister, som samlar småskaliga mejerier från hela landet. Ordförande Kerstin Johansson gläds åt att skyddet nu är i hamn.
– Efterfrågan på kaffeost är stor i norra Sverige och det finns plats för fler tillverkare, säger hon.
Norra Sveriges tredje ursprungsbeteckning
Norra Sverige har nu fått sin tredje produkt godkänd med Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) inom EU, efter Kalix löjrom och Allåkerbär från Norrland. Kaffeosten utmärker sig inte bara genom sitt milda, osalta smakprofil – utan även genom det unika sättet den konsumeras på: små ostkuber som får sjuda i varmt kaffe tills de mjuknar och sedan äts med sked.
Att handla produkter med skyddad beteckning ger konsumenter trygghet när det kommer till kvalitet och ursprung. Genom att välja dessa produkter bidrar man också till att stödja den lokala ekonomin.
Egen klass i SM i Mathantverk
Den skyddade beteckningen öppnar nu för fler möjligheter inom både mathantverk och turism. I oktober kommer kaffeost för första gången att bedömas i en egen klass under SM i Mathantverk, som anordnas i Skellefteå av Eldrimner.
– Kaffeost är redo att upptäckas – inte bara av nyfikna sörlänningar, utan även av fler norrlänningar själva. Det är en produkt med både djupa rötter och framtidspotential, säger Anna-Karin Gidlund, mejerist vid Gide Get i Trehörningsjö.
För mer information:
Agnes Otterbech, 070-660 30 25
Anna-Karin Gidlund, 070-362 10 42
Kerstin Johansson, 076-188 10 02