Nytt samarbetsprojekt utvecklar handlingsplan för en starkare livsmedelssektor i Norrbotten

Nu går Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat ihop med förbundet Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten för att stärka samarbetet med livsmedelssektorns aktörer, med ett särskilt fokus på länets 14 kommuner. Målet är att stärka livsmedelssektorns konkurrenskraft och beredskap i hela Norrbotten.

Nära Mat, Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten har gått samman i ett projekt som ska stärka samverkan med livsmedelssektorn aktörer och utveckla handlingsplanen för Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat.

Projektet ska bidra till att öka livsmedelsaktörernas delaktighet och inflytande i att förverkliga Nära Mats vision Mer norrbottnisk mat på våra tallrikar! På sikt ska det främja ett konkurrenskraftigt näringsliv, en stärkt livsmedelssektor och höjd livsmedelsberedskap i Norrbotten.

Handlingsplan 2.0

I mars 2025 fastslog Regeringen Livsmedelsstrategi 2.0, som visar den nationella riktningen i utvecklingen av livsmedelssystemet. En del i projektet är därför att säkerställa att arbetet som utförs här i Norrbotten går i takt med det nationella arbetet, där man framför allt fokuserar på ökad robusthet i livsmedelskedjan, exportfrämjande samt svensk kvalitet och gastronomi.

Den nya handlingsplanen ska uppdateras för att möta dagens utmaningar, säkerställa att de 6 strategiska målen i Nära Mat uppnås och för att integrera Livsmedelsstrategin 2.0 och dess nya fokusområden: ökad robusthet i livsmedelskedjan, exportfrämjande samt svensk kvalitet och gastronomi. Projektet ska särskilt satsa på länets kommuner.

– Kommunerna har en nyckelroll i att förverkliga livsmedelsstrategin på lokal nivå. Genom markplanering, offentlig upphandling och stöd till det lokala näringslivet kan de främja ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem. Med sitt lokala ansvar omsätter de nationella och regionala mål till konkreta insatser. Därför är det mycket glädjande att vi har med Norrbottens kommuner i projektet, då deras engagemang stärker möjligheten att nå ut brett och förankra strategin lokalt, säger Malin Naess, projektledare för Nära Mat.

– Vi på Norrbottens Kommuner ser fram emot att kunna göra en riktad insats på kommunal nivå. Vi har många goda exempel på hur kommunerna arbetat för en ökad livsmedelsförsörjning men det finns väldigt mycket kvar att göra. I ett arbete där vi riktar oss till både politik och tjänstepersoner vill vi öka insikterna kring vad som både kan och bör göras. Vi hoppas detta resulterar i ett ännu större engagemang från kommunalt håll så att vi tillsammans kan bidra till mer norrbottnisk mat på våra tallrikar, säger Andreas Lind, sakkunnig inom hållbar samhällsutveckling på Norrbottens Kommuner.

Arbetet drar i gång hösten 2025

Under hösten kommer ett flertal dialogmöten och workshops att genomföras i projektet. Företagens behov är tydliga och projektet kommer att engagera flera nivåer för att nu skapa en handlingsplan som gör skillnad.

– Centralt för utvecklingen av handlingsplanen är att den tas fram i dialog och samverkan med livsmedelssektorns aktörer. Därför lägger vi stor vikt på samverkansinsatser i projektet, säger Malin Naess.

– Livsmedel är en viktig del i den regionala utvecklingen och väver samman ökad försörjningsförmåga, hållbar tillväxt och lokal identitet. Vi behöver nu höja livsmedelsfrågans status och driva utvecklingen framåt tillsammans. Genom projektet når vi aktörer som har möjlighet att påverka förutsättningarna för Norrbottens livsmedelsföretag. Att vi blir fler som arbetar i samma riktning stärker kraften i vårt gemensamma arbete säger Erika Falk, strateg, Region Norrbotten.

För mer information, kontakta:

Malin Naess
Projektledare för Nära mat
malin.naess@lansstyrelsen.se
Telefon 076-142 39 59

Erika Falk
Region Norrbotten
erika.falk@norrbotten.se
Telefon 070-697 60 08

Andreas Lind
Norrbottens kommuner
andreas.lind@kfbd.se
Telefon 076-131 31 89

Om Projektet

  • Projektet ”Livsmedelsstrategi för Norrbottens län” finansieras av Tillväxtverket och är en del i att förverkliga den nationella Livsmedelsstrategin 2.0.
  • Det övergripande syftet med projektet är att utveckla handlingsplanen för Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat. Handlingsplanen kommer att uppdateras för att möta dagens utmaningar, säkerställa att de sex strategiska målen i Nära Mat uppnås och för att integrera nationella Livsmedelsstrategin 2.0 och dess nya fokusområden: ökad robusthet i livsmedelskedjan, exportfrämjande, samt svensk kvalitet och gastronomi.
  • Projektet ska bidra till att stärka samverkan med livsmedelssektorn aktörer, med ett särskilt fokus på länets 14 kommuner.
  • Projektet genomföras i samarbete med förbundet Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten, för ett samordnat strategiskt arbete från lokal till regional nivå.
  • Projektet ska även följa upp och utvärdera insatser som genomförts under tidigare handlingsplan (2022–2025).